Tisková zpráva: Česká města se budou připravovat na klimatickou změnu

23. 9. 2014 se uskutečnil v New Yorku velmi sledovaný a vrcholně obsazený Klimatický summit OSN. Představitelé států i soukromé sféry znovu potvrdili své odhodlání udržet růst globální teploty do 2 °C. Toho je možné dosáhnout snižováním emisí. Na summitu zazněly výzvy k posilování klimatické odolnosti či k chytrým investicím do technologií.

Po celém světě se zvyšuje nutnost adaptačních opatření. Ačkoli střední Evropa nepatří mezi nejohroženější regiony na světě, je nevyhnutelné se i v domácím prostředí zaměřit na zvyšování odolnosti měst a obcí vůči projevům změny klimatu. Mezi nejčastější jevy v českých podmínkách patří kromě zvyšující se průměrné teploty zejména střídavé extrémní počasí spojené s nadměrnými srážkami (povodně, záplavy) či suchem.

V minulém týdnu byli zvoleni noví zastupitelé českých měst. Ke zvýšení jejich informovanosti o možnostech adaptačních opatření a jejich zakomponování do strategického řízení měst a obcí bude sloužit projekt, který obdržela společnost CI2, o.p.s., z tzv. norských fondů. V projektu budou využity norské zkušenosti s realizací obdobných adaptačních opatření a představeny konkrétní postupy, jak změnám klimatu na místní úrovni čelit.

Aktivity budou pilotně probíhat ve dvou městech Libereckého kraje − v Novém Boru a Hrádku nad Nisou. Zde budou podniknuty kroky vedoucí k sestavení místní adaptační strategie, do které se zapojí jak veřejnost, tak důležité místní skupiny. Zkušenosti z jejich přípravy se promítnou do vydání jednotné metodiky použitelné v prostředí českých měst a regionů. Na závěr projektu se uskuteční odborná konference. „Součástí projektu bude i studijní cesta, která umožní vybraným zástupcům českých měst získat zkušenosti z Norska o problematice adaptačních opatření,“ zdůraznil Viktor Třebický, odborný pracovník projektu.

Josef Novák, ředitel CI2, o.p.s., k tomu navíc řekl: „Podpora z norských fondů je pro naši organizaci klíčová a umožní nám rozšířit portfolio našich aktivit pro česká města. Kromě stanovení uhlíkové stopy tak bude mít k dispozici kuchařku, jak čelit stupňujícímu se nepříznivému vlivu změny klimatu.“

CI2, o.p.s., Ke Školce 1319/5f, 252 19 Rudná
Josef Novák, ředitel
Tel.: 736162066
josef.novak [at] ci2.co.cz

Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů.

http://www.fondnno.cz,  http://www.eeagrants.cz